“Πρωταθλήτρια” στις παροχές ασύλου έχει γίνει η Ελλάδα η οποία όχι μόνο δέχεται εκατοντάδες αλλοδαπούς μουσουλμάνους επί καθημερινής βάσης αλλά τους δίνει και απλόχερα άσυλο.
Σύμφωνα με τη Eurostat σχεδόν ένας τους δύο αλλοδαπούς που μπαίνει στη χώρα, λαμβάνει άσυλο.
Όπως αναφέρεται από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2024 μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα 359.000(!) αλλοδαποί εκ των οποίων οι 146.000 έλαβαν άσυλο από τις Αρχές.
Οι υπόλοιποι 155.000 δεν έλαβαν άσυλο και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να την είχαν εγκαταλείψει αλλά μόνο 59.000 φαίνεται να την εγκατέλειψαν. Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθεί και βρίσκεται παράνομα στη χώρα χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν και κάνενα ουσιαστικό πρόβλημα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα αλλάζοντας τον νόμο για το άσυλο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ντόναλντ Τουσκ, φέρεται να υποσχέθηκε έναν «ανελέητο» αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να τρέξει αλλαγή στη νομοθεσία για το δικαίωμα στο άσυλο, κάτι που δεν τολμά να κάνει η Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη αν γίνει κάτι τέτοιο θα γίνουμε περιθώριο σαν την… Ουγγαρία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο σχέδιά του για προσωρινή τουλάχιστον, αναστολή του δικαιώματος ασύλου.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Πολωνία έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι βοήθησαν χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, να προσπαθήσουν να εισέλθουν στη χώρα μέσω της ανατολικής πλευράς της ΕΕ. Η Βαρσοβία το έχει χαρακτηρίσει «υβριδική επίθεση».
«Λέω δυνατά και περήφανα ότι η στρατηγική μας για τη μετανάστευση θα περιλαμβάνει την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου στην επικράτειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, ο οποίος δεν επεκτάθηκε στα σχέδια, αλλά υποσχέθηκε ότι «το κράτος πρέπει να ανακτήσει το 100% του ελέγχου για το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από την Πολωνία».
Ο Τουσκ επεσήμανε την υποτιθέμενη κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου «από τον Λουκασένκο, τον Πούτιν, από λαθρέμπορους και διακινητές ανθρώπων».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Βαρσοβία θα απαιτήσει επίσης αναγνώριση στην Ευρώπη για αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται να σεβαστούμε ή να εφαρμόσουμε καμία ευρωπαϊκή ιδέα που… εμποδίζει την ασφάλειά μας».