Η αυτοκτονία ενός αστυνομικού στην Καβάλα επαναφέρει με δραματικό τρόπο ένα ζήτημα που παραμένει σιωπηλό αλλά εξαιρετικά σοβαρό: τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα και τα ανησυχητικά χαρακτηριστικά που καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία.
Σύμφωνα με το Ygeia mou, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει εκατοντάδες περιστατικά κάθε χρόνο, με τον αριθμό να παραμένει υψηλό και την πραγματική έκταση του φαινομένου να θεωρείται ακόμη μεγαλύτερη λόγω υποκαταγραφής.
Το φύλο των θυμάτων
Ένα από τα πιο σταθερά ευρήματα αφορά το φύλο. Οι άνδρες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων, φτάνοντας περίπου το 85%-86% των θανάτων. Οι ειδικοί αποδίδουν την ανισορροπία σε κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες: την πίεση για αυξημένες οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, τη δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων και την περιορισμένη αναζήτηση βοήθειας από τους άνδρες.
Η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη
Τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να μην αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Η υποκαταγραφή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει έως και το 15%-20%, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών πιθανότατα είναι ακόμη υψηλότερος. Η Ελλάδα, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα ποσοστά αυτοκτονιών, έχει μπροστά της ένα κρίσιμο έργο πρόληψης.
«Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται ανθρώπινες ζωές»
Η έγκαιρη αναγνώριση ψυχολογικών δυσκολιών, η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η μείωση του κοινωνικού στίγματος γύρω από την αναζήτηση βοήθειας θεωρούνται βασικά εργαλεία πρόληψης. Η πρόσφατη τραγική απώλεια στην Καβάλα υπενθυμίζει ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι και ότι η ψυχική υγεία είναι ένα πεδίο όπου η ενημέρωση και η στήριξη μπορούν να κάνουν τη διαφορά.






