Φόβους για εκατόμβη νεκρών και εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε κτήρια που κατέρρευσαν, προκαλεί ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Μιανμάρ, το πρωί της Παρασκευής (28/3) όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ).
Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και την Μπανγκόκ με χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται πανικόβλητοι από τα κτήρια, μετά τον μεγάλο σεισμό.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τρεις εξ αυτών από μερική κατάρρευση τζαμιού στη Μιανμάρ και δύο νεκροί στην Ταϊλάνδη.
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ουρανοξύστη 30 ορόφων που κατέρρευσε, ανακοίνωσαν η αστυνομία και οι υγειονομικές αρχές.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Ταϊλάνδης αναφέρουν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων που βρίσκεται ακόμη κάτω από τα ερείπια του κτηρίου που κατέρρευσε. Διασώστης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας), ήταν 17 χλμ από την πόλη Μάνταλεϊ, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με το USGS, 12 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, ακολούθησε ένας δεύτερος, επίσης ισχυρός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ.
Έκτοτε χαώδης είναι η κατάσταση στους δρόμους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USGS) η δόνηση είχε μέγεθος 7,7 βαθμών και βρισκόταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ δήλωσε ότι ο σεισμός στη Μιανμάρ προκάλεσε ζημιές σε πολλά πολυώροφα κτήρια.
Οι κάτοικοι στην Μιανμάρ ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν εκτός κτηρίων, για τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών.
Αυτόπτες μάρτυρες στην Μπανγκόκ δήλωσαν ότι οι άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους και ότι η ένταση της δόνησης ήταν τέτοια που το νερό πετάχτηκε κυριολεκτικά έξω από τις πισίνες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μπανγκόκ κατοικούν περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ πολλά κτήρια εκκενώθηκαν καθώς ταλαντεύτηκαν από τον σπάνιο σεισμό.
Γέφυρες έπεσαν, το αεροδρόμιο έκλεισε, τεράστιοι στύλοι οδοφωτισμού σωριάστηκαν ενώ ασαφείς παραμένουν οι πληροφορίες για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.
Η ανταποκρίτρια του ΒBC στην Μιανμάρ δήλωσε: «Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Τα κτίρια στην Μπανγκόκ δεν είναι κατασκευασμένα για σεισμούς, γι’ αυτό νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές».
Βιρμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά θύματα» σε μεγάλο νοσοκομείο στην περιοχή της Ναϊπιντάου.
Αυτόπτης μάρτυρας από τη Μάνταλεϊ, η Χτετ Νάινγκ Οο, είπε στο Reuters ότι ένα τεϊοποτείο στο οποίο βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι έχει καταρρεύσει. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη».
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), από την ισχυρή δόνηση και τους μετασεισμούς, το οδόστρωμα σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησε, ενώ τμήματα οροφών και ταβάνια κατέρρευσαν σε πολλά κτήρια.
Η περιοχή της Μιανμάρ που επλήγη από την ισχυρή δόνηση βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου.
Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και κτήρια, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
«Εκτιμούμε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αλλά ακόμη καθορίζουμε τον αριθμό των θυμάτων», είπε εκπρόσωπος του κλιμακίου που επιχειρεί στα συντρίμμια των κτηρίων.
Η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης.
Σπάνια έκκληση από την χούντα στην Μιανμάρ
Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σήμερα μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες λόγω της έκτασης των ζημιών.
«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα στο Telegram.
Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου, όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.
Σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί πολλά θύματα, όπως δήλωσε στέλεχός του. Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ανακοίνωσε ότι πολλά ψηλά κτήρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί ζημιές και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.